понеделник, 19 август 2013 г.

Малинова торта








                 Вкусна, лека и свежа торичката, много подходяща за лятото- това е моето предложения за днес. Може би ще си помислите, че малко късно я пускам за сезона, но тук, в Родопите все още се намират малинки, особено на по високите места, където се намира и една от бабите ни. Малините са от нейната градина и още преди да ги наберем имах поръчка за торта, в която малините да се добавят пресни.






            за блата:
   
                 5яйца
                 1ч.ч захар
                 1ч.ч брашно
                 45 гр ( 1 пакет) какао
                 1 бакплувер

          за крема:

                1 пакет пудин с вкус на сметана на Др. Йоткер
                1ч.ч захар
                2 с.л брашно
                3 яйца
                600 мл. прясно мляко
                50гр. масло
                100 мл. сметана
                2ч.ч малини

  


 
                 За блата разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Отделно смесете брашното, какаото и бакплувера. Пресейте сухите съставки и ги добавете към яйчната смес. Разбъркайте с шпатула много внимателно, за да не спаден. Изсипете тестото във форма с падащи стени с диаметър  20см. Изпечете на 180*С в предварително затоплена фурна. След като е готов го оставете да изстине върху решетка.
                  През това време направете крема. За него в тенджера смесете брашното, захарта, нишестето и ги разбъркайте. В отделен съд разбийте яйцата с млякото и на тънка струйка ги прибавете към сухата смес. Поставете на котлона и бъркайте до сгъстяване на слаб огън. След като отстраните крема, добавете маслото и разбъркайте до разтопяването му. Оставете го да се охлади напълно.
                 Разбийте сметаната до твърди върхове. Прибавете я към студения крем и разбъркайте внимателно. Малините измийте и подсушете. Добавете ги към крема.



                  Върху  изстиналият блат поставете по малка чиния или капак от тенджера и очертайте леко с остър нож. Махнете  и издълбайте внимателно, като внимавате да не пробиете дъното или да нараните стените, които трябва да са с дебелина около 1-1,5 см. Трябва да получите нещо като купичка. Вътре изсипете крема и леко загладете. Частта от блата, която сте издълбали, натрошете на ситни трохи, с които наръсете цялата торта. Оставете да отлежи няколко часа в хладилника, за да стегне добре крема.

8 коментара:

  1. Вкусна и ароматна торта!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани и добре дошла в моя блог. Радвам се, че тортата ти харесва. Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  2. Истинско вълшебство е това, Танче! Обожавам десерти с малини и сега така жално гледам снимките :)) Поздрави и успешен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, много ме радваш с думите ти. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Прелестна и свежа тортичка! А пък като добавим и факта, че малинките са от такова приказно местенце, вече се размечтах за едно голямо парче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, почерпи се, радвам се, че ти харесва. Целувки, бонбонче!

      Изтриване
  4. Ох, Таничка, толкова е разтапяща тази торта - направо се разтопих, като я гледам... И така ми изглежда и на вкус - разтапяща се в устата. Страхотно предложение!
    Сърдечни поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много ме зарадва с думите ти, много си мила и ти благодаря. Усмихнат де ти желая!

      Изтриване