вторник, 6 август 2013 г.

Шоколадова тарта с дъх на мента и предизвикателството продължава











                    Знам, че лятото всички наблягаме на по леките и плодови десерти, но аз все пак не мога без нещо шоколадово. Тази тарта е много сладка и е истинска калорийна бомба. Но пък от друга страна нищо не ви пречи да си хапнете съвсем малко или да я споделите с приятели, а и съхранена в хладилник издържа дни. Много исках да има ментов вкус, но тъй като в Смолян прясна мента много трудно се намира, тази която аз посях се чуди дали да изникне, ползвах за целта онези едновремешни бонбони познати на всички, а именно лукчета. Получи се точно така като аз исках, с лек и свеж ментов привкус.




             за основата:

                     200г обикновени какаови бисквити
                     2 супени лъжици захар
                     100г разтопено масло

             за пълнежа:

                    300 мл. сладкарска сметана
                    200 гр. натурален шоколад
                    5 лукчета


                        Бисквитите се смилат и се изсипват в купа.Към тях се добавят захарта и разтопеното масло и сместа се разбърква, докато стане като мокри трохи. Формичката се намазва с масло и сместа се разстила по дъното и стените и се притиска добре.Така  основата се прибира в хладилник за да стегне.
                 Сметаната, заедно с лукчетата  се слага на котлона да загрее. Хубаво е предварително леко да ги натрошите, за да се разтопят по бързо. Преди да заври сметаната се отмества и се изсипва към нарязаният шоколад.Разбърква докато се получи  гладка смес.
                 Сместа се изсипва върху охладеният блат и се прибира на хладно, за да стегне.


            А сега да отговоря и на въпросите на Руми, която преди няколко дена ме предизвика отново. Руми, благодаря ти за поканата.


1. Кога, как и защо създадохте своя  блог?
         Създадох блога си на 13 януари тази година, точно на рожденият ден на големият и син. Идеята се въртеше отдавна в главата ми, но първо нямах време, а и да си призная малко ме беше страх.  А защо го създадох- ами исках да имам място, където да си записвам рецептите и исках това място да бъде по лесно достъпно.

2. Какво приготвяте в кухнята с по-голямо желание сладкиши, манджички или тестени?
            Обичам да готвя всичко, но любимо ми е да правя сладкиши и торти.
3. Какво от всичко което приготвяте най-много радва вашето семейство?
            Ами те се радват на всичко, но децата си умират за мъфини и палачинки.
 
4. Обичате ли да експериментирате с вкусове, съставки и подправки в ястията или стриктно се придържате към рецептата?
           Обичам да експериментирам, въпреки, че понякога не се получава това, оето съм си представяла.
5. Има ли неща което не ядете?
          Да- шкембе и други карантии, с изключение на дробчета.
 6. От какво може да се разсмеете до сълзи и давате ли воля на чувствата си? 
          Най- често ме разсмиват децата, особено когато изрекат някоя дума по интересен начин, а в зависимост от момента давам воля на чувствата си, но има и моменти, в които не показвам нищо.

7. Какво може да ви натъжи, та дори и разплаче?
         Натъжавам се от филм, песен, житейска история, от стари спомени, по принцип съм чувствителна.
8. Какво предпочитате: книга, филм  или интернет?
        Определено книга.
 
9. Къде и как предпочитате да възстановите силите си след уморителен ден?
        Скоро за такова нещо не мога и да си мечтая. В момента съм се отдала изцяло на тях и време за почивка не ми остава.

10. Ако трябва да останете на самотен остров какво бихте взели със себе си?
       Никога не съм искала да остана да самотен остров.

12 коментара:

  1. Нищо, че е топло, не ни пречи да се подсладим с някой сладкиш, пък било то и с повече шоколад.
    Страхотен тарт, Таня! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Определено подкрепям шоколадовите сладкиши:) Великолепен е! Беше ми приятно да науча повече за теб, чудесен човек си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за милите думи, това което си написала ме радва страшно много. Поздрави!

      Изтриване
  3. Танче, жегите хич не могат да ме откажат от такава вкусна шоколадова тарта :) От къде се сети за лукчета :))), много е идейно. Не само рецептата, но и отговорите ти прочетох с интерес и ми беше приятно да си пия сутрешното кафе в твоята компания. Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Снежи, направо ме разчуства. Радвам се, че ти е било приятно в моята компания, чувството е взаимно.
      А за лукчетата се сетих от теменужките, някъде бях попадала на десерти направени с такива теменужени бонбони и така се роди идеята за лукчетата.
      Прекрасен ден, мила!

      Изтриване
  4. Страхотна тарта!Изобщо не ми пречат жегите да ми се иска сладичко ,а тази комбинация шоколад и мента е велика!Много благодаря за споделените с нас отговори!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти и се радвам, че ти харесва. Слънчев и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  5. И аз съм "за" за подобни предложения, също не ме плашат жегите. Таничка, страхотна е тартата ти, просто е... ох, чудо!
    И още една порция познанство, благодаря и за това.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна тарта! Винаги съм харесвала комбинацията на шоколад и мента, а идеята ти да включиш лукчета в рецептата ме накара да се усмихна. Много ги харесвам и звучи толкова интересно! :)
    Много ми беше приятно да науча и още за теб. Поздрави и хубавав вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, радвам се, че съм те накарала да се усмихнеш. Благодаря ти и слънчев ден!

      Изтриване